Federatie van taxateurs handelaars veilinghouders in roerende zaken.

Sinds 1991 ben ik gecertificeerd taxateur in antiek en inboedelgoederen. Al jaren ben ik aangesloten bij de federatie T.M.V. de landelijke federatie voor Taxateurs Makelaars en Veilinghouders. Door de brancheorganisatie ben ik sinds 2006 erkend als register taxateur in kunst, antiek en inboedelgoederen. Als register taxateur ben ik bevoegd gehele inboedels te taxeren met alle daarin voorkomende kostbaarheden en antiquiteiten. Dus (antieke) meubelen, schilderijen, zilver, Chinees porselein, tapijten, uurwerken, sieraden etc. Naast deze ‘algemene kostbaarheden’ taxeren wij in toenemende mate op het terrein van onze specialisaties namelijk religieuze kunst (beelden, iconen, kerkzilver) en antieke boeken (bijbels, gebedenboeken etc.)

Meestal is een taxatie nodig vanwege een erfeniskwestie (successie), een boedelscheiding (bijvoorbeeld bij echtscheiding) of voor een verzekering (tegen brandschade en diefstal). De taxatierapporten die ik als register taxateur maak worden door verzekeraars en notarissen als rechtsgeldig geaccepteerd. Er kan zowel getaxeerd worden op dag- oftewel veilingwaarde (voor successie of boedelscheiding) als op verzekerings-of vervangingswaarde (voor verzekeringsdoeleinden).

WERKWIJZE EN TARIEVEN

Een taxatie begint gewoonlijk met het vaststellen van het doel van de taxatie en met het beantwoorden van de vraag of het de moeite waard is een taxatie uit te laten voeren.

In de meeste gevallen is het nodig om de objecten ter plekke te komen bekijken, dit wordt het opnemen genoemd.

Indien er een officieel rapport gewenst is voor een verzekering of voor de erfbelasting, dan wordt dit rapport later uitgewerkt.

Tarieven: zowel het opnemen ter plaatse als het uitwerken van het taxatierapport kost €115,- per uur incl. BTW. Ons minimumtarief bedraagt €250,-. De reiskosten bedragen €50,- per uur.

Verzekering

Elke verzekering heeft haar eigen polisvoorwaarden, maar doorgaans wordt uitgegaan van de waarde die door een gecertificeerde register taxateur is toegekend en vastgelegd in een erkend taxatierapport. Bij het afsluiten van een kostbaarhedenverzekering is het dus van belang uw kostbaarheden te laten taxeren door een register taxateur.

Nalatenschap

Het verdelen van een erfenis kan een emotionele gebeurtenis zijn en binnen een familie kan dit soms voor onenigheid zorgen. Het is daarom van belang om zaken goed te regelen, zodat er later geen wrok wordt gekoesterd of ruzie ontstaat over de manier waarop de erfenis is afgehandeld of verdeeld. Tevens is het voor de successie aangifte van belang dat er een boedelomschrijving wordt gemaakt. Dit overzicht vormt de basis voor de aangifte van de successie en dus voor de erfbelasting.