Heilige Handel

Peter DullaertDe naam ” heilige handel” slaat enerzijds op een bepaald segment in de antiekhandel maar anderzijds ook op een manier van doen. Als theoloog en antiquair heb ik automatisch extra aandacht voor religieuze kunst en antiek maar als generalist in de antiekhandel en de wereld van taxaties beperk ik me daar niet toe. Mijn manier van doen past ook bij de naam “heilige handel”; eerlijkheid en het streven naar win-win situaties staan hoog in mijn vaandel. Onder de naam “heilige handel” schuilt bijna 50 jaar ervaring in de antiekhandel; die in 1991 uitmondde in de benoeming tot beëdigd taxateur in antiek- en inboedelgoederen. Daarnaast ben ik tien jaar lang veilingmeester bij het Twents Veilinghuis geweest.

Dit alles staat garant voor voldoende kennis en connecties om met u aan ” heilige handel” te doen !

Heilige handel in mijn levensverhaal

Heilige Handel is niet alleen de naam van een website of firma maar ook een levensverhaal. Dat begint bij mijn twee oma’s van wie de één meer thuis was in het Heilige en de ander meer in de Handel. Beiden maakten grote indruk op mij en zodoende werd ik zowel pastor en theoloog als antiekhandelaar en taxateur. Samen met mijn tweelingbroer, die met hetzelfde sop is overgoten begon ik ooit postzegels te sparen en te ruilen. Daarna kwamen er oude munten bij en vervolgens zilveren zakhorloges.

Toen we 19 jaar waren openden we een antiekwinkel met als specialiteiten zakhorloges, Engelse staande klokken en zilver. Tegelijkertijd stond ik wekelijks op de Nijmeegse rommelmarkt met voornamelijk Brusselse spullen uit grootmoeders tijd. Onze winkel aan de Groenmarkt bestond ruim 11 jaar. Daarna ging mijn tweelingbroer verder in Amsterdam en opende ik een antiekwinkel in de Pelikaanstraat in Zutphen. De gewelvenkelder aldaar bleek ook geschikt voor de expositie van iconen. Nog wat later, toen ik in het oudste stenen huis van Nederland aan de Sandrasteeg in Deventer woonde, handelde ik enkele jaren veel in 17e en 18e eeuwse boekbanden. U snapt het al: geen specialist maar generalist. In 1991 mondde dat uit in een examen voor beëdigd taxateur in antiek- en inboedelgoederen. In datzelfde jaar werd ik beëdigd bij de Kamer van Koophandel in Deventer. Later werd ik lid van de Federatie van Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders en gecertificeerd als taxateur in kunst, antiek en inboedelgoederen en vervolgens kreeg ik een certificaat als register taxateur.

Tijdens een zeer drukke periode in het basispastoraat in Deventer heb ik mijn antiekwinkel afgestoten en ben verder gegaan als taxateur en bemiddelaar. Ook heb ik mijn oude hobby, het verzamelen van postzegels weer opgepakt. Sindsdien verzamel ik niet alleen alle postzegels die wereldwijd vóór het jaar 1900 zijn uitgegeven maar handel ik ook in postzegelverzamelingen. Heilige Handel: die naam slaat niet alleen op mijn vertrekpunt en mijn kennis maar ook op mijn manier van zakendoen. Handel blijft pas echt verbonden met het woord heilig als de zaken die je doet tot wederzijds voordeel zijn van koper en verkoper. Dat is steeds mijn uitgangspunt in elke transactie of bij elke taxatie; het moet een win-win situatie zijn voor alle betrokkenen. En verder spreekt het vanzelf dat iemand die theoloog én taxateur is algauw betrokken raakt bij de in- en verkoop van religieuze kunst. Bijbels, heiligenbeelden, iconen, manuscripten etc. Het kan haast niet anders of ze zijn oververtegenwoordigd in mijn aanbod. En omdat bijbels en gebedenboeken zo’n belangrijk onderdeel van de Heilige handel zijn ben ik ongemerkt ook in het antiquarisch circuit terechtgekomen en neem ik deel aan een specialistische boekenbeurs: de Maastricht Antiquarian Bookfair.

In die heilige handel opereer ik niet alleen. Sinds ruim acht jaar is mijn dochter Anna Dullaert, die tot mijn verbazing aangaf ook antiquair te willen worden, bij mij in de leer. Dat is ook heel passend bij dit vak dat je toch grotendeels al doende moet leren. Anna loopt mee met taxaties en denkt met mij na over verkoopmogelijkheden via het wereldwijde internet. Zij heeft vijf jaar geleden een kunst- en antiekwinkel aan de Kleine Overstraat 48 in Deventer geopend, voor meer informatie zie dullaertantiques.com. Bovendien bieden wij samen de meeste bijzondere objecten uit onze collecties aan via wereldwijde websites als 1stDibs, Ebay en Catawiki

De website die u nu bezoekt is vrucht van deze samenwerking. U bent van harte welkom om te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen in de Heilige Handel.

Peter Dullaert